Kulturni epicenter v mali vasi na robu malega mesta

Čas se nikamor ne premakne, če ne sanjaš, je svojemu junaku iz romana Ime mi je rdeča pripisal Orhan Pamuk. Ko se na prenovljeni kompleks Škrabčeve domačije usedajo časovni mejniki vseh tistih odločitev in potez, s katerimi smo pomlajevali 200 let staro preteklost, pomislim, kako žlahtna in obenem tudi odgovorna naloga je pomikati čas v perspektive za prihodnost.  

Ko smo pred sedemnajstimi leti prvič povabili goste v prenovljeno staro hišo Škrabčeve domačije, ki nudi avtentičen pečat preteklosti, ki se je vila v mali vasi na robu malega mesta, so bile naše ambicije skromne. Zavarovati dediščino, v Rikove poslovne procese vtkati tradicijo in ustvariti prostor navdihujočega druženja za naše poslovne goste. Ko je stara hiša oživela z izjemnim zanimanjem obiskovalcev, je bil propadajoči leseni skedenj nov izziv in priložnost za razširitev kulturnih programov ter Rikove blagovne znamke. Rekonstruiran z Rikovim sistemom lesene gradnje in sodobno oblikovan v notranjosti je pred desetimi leti začel v os zanimanja pred široko in zvesto publiko postavljati najboljše, najbolj priljubljene, včasih drzne provokativne mislece, umetnike, ustvarjalce ter začel izrisovati domačijo kot pomemben kulturni epicenter v osrednjeslovenskem prostoru in širše.

Škrabčeva domačija se je s svojim pestrim kulturno-umetniškim programom v vsem tem času izoblikovala v neke vrste lokalni kulturno-poslovni inkubator, ki je postal pretočen in odprt v vse smeri. Začetna vlaganja in sprotne investicije vanj se neprestano dopolnjujejo z vložkom kraja, dajejo spodbude in beležijo vedno širše učinke. Vas Hrovača se ni le vpisala na zemljevid turističnih postojank, temveč je še dodatno razvila svoje turistične produkte, s katerimi privablja mnoge, zdaj že zveste obiskovalce.

skrabceva-domacija-dogodki

In čas še vedno premikamo naprej, da razširjamo možnosti in priložnosti za prihodnost. Škrabčevo domačijo, ki je danes jedro celotnega kompleksa, in njene programe smo dopolnili s Kersničevo kovačnico – sodobno preurejenim galerijskim prostorom. Že nekaj let popotnike vabimo v prenovljeno Boštjanovo hišo, ki s svojimi namestitvenimi možnostmi gostom nudi prijazno udobje in butično oblikovana doživetja.

Zakaj in čemu tolikšna pozornost v razvijanje tega odmevnega malega kulturnega epicentra? Da bi preteklost imela še veliko prihodnosti. Da umetnost in kultura dajeta oprijemljivo obliko nečemu, česar danes sploh še ni, se zavedam tudi kot podjetnik. Prav zato strateško vlaganje v kulturo in umetnost podjetja Riko ni zgolj marketinška poteza, niti ne le del zaveze družbeno-odgovorni drži, temveč integralni del lastnega ekonomskega poslanstva. 

janez-skrabec

Janez Škrabec, direktor podjetja Riko in kreator Škrabčeve domačije

Previous
Previous

Vikend na Škrabčevi domačiji